In maart en april 2004 wordt een serie publiekslezingen georganiseerd waarin twee vragen centraal staan:

 
De onderwerpen van deze lezingenserie zijn:
 
4 maart: Naïef gevoel van veiligheid - prof.dr. W. van Tilburg, Valeriuskliniek GGZ Buitenamstel
Slachtoffers van geweld reageren vaak uiterst verbaasd, alsof geweld hen onverhoeds overkomt. Hoe komt dat? Worden we, zonder het te weten, misschien gedomineerd door een positief mensbeeld, met als gevolg een naïef veiligheidsgevoel?
 
11 maart: Veiligheid en/of vrijheid - dr. H. Boutellier, Verwey-Jonker Instituut
Buurtbemiddeling wordt vaak gehanteerd om (gewelds-)conflicten te beslechten. Hoe werkt deze aanpak en hoe verhoudt ze zich tot het rechtssysteem?
 
25 maart: Het actieve slachtoffer - drs. J. Smit, Slachtofferhulp Nederland
Velen eisen strengere maatregelen tegen geweld. Hoe speelt Slachtofferhulp als vrijwilligersorganisatie in op deze maatschappelijke ontwikkelingen? Zetten dergelijke eisen de organisatie onder druk?
 
1 april: Agressie en assertiviteit - dr. G. van den Brink, Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn
Agressie in onze samenleving neemt toe. Tegelijk vindt een assertieve leefstijl steeds meer waardering en verbreiding. Bestaat er een verband tussen beide ontwikkelingen?
 
8 april: Bemiddeling juist met geweld? - H. de Blouw MSc, School voor Politieleiderschap
Binnen het Nederlandse opsporingssysteem krijgt de politie, voordat de eigenlijke rechtsgang in werking treedt, te maken met de mogelijkheid van (herstel) bemiddeling. Hoe gaat de politie met deze mogelijkheid om en welke criteria worden gehanteerd?
 
15 april: Burgerpanels: Sancties in de wijk - dr. B. van Stokkom, Radbout Universiteit Nijmegen
De overheid staat garant voor onze veiligheid. Maar hoe verhoudt onze fundamentele behoefte aan veiligheid zich tot het huidige, even krachtige streven naar onbeperkte vrijheid?
 
22 april: Alternatieve sancties voor jeugdigen - dr. P.H. van der Laan, Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving
Een rechtszaak is de juridische beslechting van een conflict. Daarbij hoeft geen sprake te zijn van sociaal herstel tussen burgers. Biedt herstelbemiddeling, als initiatief tussen burgers, wel kansen daartoe?
 
 
De lezingen zijn vrij toegankelijk en worden gehouden in collegezaal 14 A 00 van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 te Amsterdam.
De aanvang is 16.00 uur.

Informatie over de lezingen: Bart Voorsluis, lid van het projectteam: 020 - 44 45299.

Verdere info op de website van VU podium: www.vupodium.nl

geweld op straat
geweld op school
geweld in de zorg
geweld in het gezin